Day: May 18, 2025

Hur långt i förväg måste man teckna elavtal?Hur långt i förväg måste man teckna elavtal?

Att veta när man ska teckna elavtal är lika viktigt som att veta hur man gör det eller vilket avtal man ska välja. Tidpunkten kan påverka både priset och smidigheten i processen, särskilt i två vanliga situationer: när man flyttar till en ny bostad och när man vill byta elbolag eller avtalsform i sin nuvarande bostad. Att vara ute i god tid är generellt sett det bästa rådet, men exakt hur långt i förväg beror på omständigheterna.

Teckna elavtal vid flytt: När du ska flytta är det mycket att tänka på, och elavtalet är en viktig detalj som lätt glöms bort i stöket. För att säkerställa att du har el i din nya bostad från den dag du får tillträde, och för att undvika onödigt dyra lösningar, bör du teckna elavtal för den nya adressen i god tid. En bra tumregel är att kontakta det elbolag du vill anlita minst 14 dagar före inflyttningsdatumet, men gärna tidigare, upp till en månad i förväg.

Varför är det viktigt att vara ute i tid? För det första behöver det nya elbolaget tid för administration, inklusive att registrera dig som kund och kommunicera med ditt lokala elnätsföretag (som äger själva ledningarna och mätaren). För det andra, om du inte aktivt

tecknar elavtal

innan du flyttar in, kommer elnätsföretaget automatiskt att anvisa dig ett elavtal, ett så kallat anvisningsavtal. Dessa avtal har i regel ett betydligt högre pris än de avtal du kan teckna själv genom att jämföra elavtal. Det är en onödig extra kostnad som enkelt kan undvikas genom att vara proaktiv. När du kontaktar elbolaget behöver du uppge din nya adress, inflyttningsdatum och, om möjligt, anläggnings-ID för den nya bostadens elmätare. Kom också ihåg att säga upp elavtalet för din gamla adress så att det avslutas på utflyttningsdagen.

Byta elbolag eller avtalstyp i befintlig bostad: Om du inte flyttar men vill byta elbolag eller kanske byta från ett fast elpris till ett rörligt elpris (eller vice versa) hos din nuvarande leverantör, styrs tidpunkten främst av villkoren i ditt nuvarande elavtal. Här är två nyckelbegrepp:

  • Bindningstid: Många fasta elavtal har en bindningstid, ofta 1, 2 eller 3 år. Under denna period är du bunden till avtalet. Om du säger upp det i förtid kan elbolaget kräva en brytavgift, som kan bli kostsam. Kontrollera alltid om ditt nuvarande avtal har en bindningstid och när den i så fall löper ut. Du kan teckna nytt elavtal med ett annat elbolag i förväg, men det nya avtalet kan inte starta förrän bindningstiden på det gamla har löpt ut.
  • Uppsägningstid: Även om bindningstiden har löpt ut, eller om du har ett avtal som löper tillsvidare (oftast rörliga elavtal), finns det nästan alltid en uppsägningstid. Denna varierar mellan olika elbolag och avtal, men ligger ofta mellan 14 dagar och 3 månader. Uppsägningstiden innebär att du måste meddela elbolaget om att du vill avsluta avtalet en viss tid innan bytet kan ske.

Med tanke på bindnings- och uppsägningstider är det klokt att börja processen med att jämföra elavtal och teckna nytt elavtal i god tid innan ditt nuvarande avtal löper ut eller kan sägas upp utan extra kostnader. Många elbolag låter dig teckna elavtal flera månader i förväg, med ett startdatum som sammanfaller med när ditt gamla avtal upphör. Detta ger dig möjlighet att “låsa in” ett bra erbjudande om du hittar ett när du jämför, utan att behöva vänta till sista minuten.

Sammanfattningsvis: För att teckna elavtal vid flytt, sikta på att göra det 2-4 veckor i förväg. För att byta elbolag, kontrollera bindnings- och uppsägningstid på ditt nuvarande avtal och påbörja processen att jämföra elavtal och teckna nytt i god tid innan det gamla avtalet löper ut. Att planera i förväg är nyckeln till en smidig övergång och potentiellt lägre elkostnader.